Mit tegyél, ha náthás a baba?

A nátha gyakori betegség, a legtöbben évente egyszer-kétszer átesnek rajta. A felnőttek számára sem kellemes egy náthás megbetegedés, de csecsemőknél és kisgyermekeknél különösen kellemetlen. Az egy évesnél kisebb gyerekek ugyanis még nem tanultak meg szájon át lélegezni, így nagyon szenvednek, ha orrocskájuk eldugul. Ez fokozza az egyébként is rossz közérzetet, ráadásul az orrdugulás miatt enni sem tudnak rendesen. Azt pedig minden anyuka tapasztalatból tudja, hogy ha éhes a pici, akkor nyugtalan, sírós, nyűgös és folyton felébred.

baba nátha

Mit tehetünk azért, hogy ezt a helyzetet könnyebbé tegyük a baba számára és meggyorsítsuk a gyógyulást?

A nátha kezelésének lényege a tünetek enyhítése és az esetleges szövődmények megelőzése. A náthás gyermeket tartsd otthon! A baba szipogósan különösen ragaszkodik ahhoz, hogy karban lehessen, mellkasunkra dőlhessen. Vigaszt merít belőle és az emelt testhelyzet elviselhetőbbé teszi számára az influenzás tüneteket, így hagyd, hadd bújjon gyakran a karodba.

1.Gondoskodj arról, hogy kapjon az orrán levegőt

Az első teendő az eldugult orrlyukak kinyitása, hiszen valamennyi tünet közül ez zavarja leginkább a babát.

Sokan drasztikus megoldásnak tartják az orrszívó porszívó használatát, pedig sokkal nagyobb bajt okozhat, ha nem fordítunk elég figyelmet az orrjáratok tisztítására. Egyrészt a csecsemők még nem tudnak a szájukon át lélegezni, másrészt a pangó orrváladék számos probléma forrása lehet: a gátolt légzésen túl elősegíti a középfülgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut kialakulását és nagyon megnehezíti a gyógyulást.

Mosd le vagy nedves, puha textillel töröld le az orrkagylókra kívülről rászáradt váladékot, majd krémezd be az orrocskát, hogy megakadályozd a bőrfelmaródást. Az orrváladék hatékony eltávolításához használj Orrszi Porszi-t, a Ceumedika kínálatában több félét is találsz.

2. Szellőztess gyakran

Engedj friss levegőt a szobájába, de a szellőztetés idejére vidd ki a kicsit a helyiségből, hogy ne érje őt közvetlenül a hűvös levegő.

baba nátha

3. Párásíts

Gondoskodni kell a szoba levegőjének párásításáról, mert a magasabb páratartalom enyhítheti a kínzó köhögést és megakadályozza az orrnyálkahártya kiszáradását. Ehhez nem szükséges feltétlenül drága párásító készüléket vásárolnod, elég egy-egy vizes tál vagy egy száradó törölköző a fűtőtesten.

4. Lázmérés

A nátha gyakori velejárója a hőemelkedés és a láz. A lázcsillapítást 38 °C felett mindenképpen kezd gyógyszeresen és fizikálisan is csillapítani.

5. Orrcsepp

Orrcseppet csak orrszívás után használj, mert az orrcsepp hatóanyagai nem tudják kifejteni hatásukat, ha váladékos a gyermek orra. Babák esetében csak orvosi javaslatra, az orvos által felírt orrcseppet használj!

6. Folyadék utánpótlás

Nagyon fontos, hogy az orrtisztítás mindig előzze meg az étkezést! Csecsemőknél ennek különös jelentősége van, hiszen az orrtisztítás és az orrcsepp beadása hányingert, hányást provokálhat! A gyógyulás két alapfeltétele az, hogy sok folyadékot, elegendő táplálékot kapjon a baba és megfelelően ki tudja aludni magát.

A kismamákban gyakran felmerül, hogy szabad-e szoptatniuk a babát, ha ők maguk is náthásak, hiszen tartanak attól, hogy ezzel még inkább megfertőzik gyermeküket. Nem kell ettől félned! A vírusok és baktériumok már akkor megérkeztek a baba szervezetébe az anyatejjel, mielőtt rajtad kitörne a nátha. Szervezetedben a fertőződést követően azonnal termelődni kezdenek a kórokozó elleni antitestek és ezeket is átadod a babának az anyatejjel. A tapasztalat szerint a szoptatott csecsemők sokkal enyhébb lefolyású formában kapják el az anyák náthás fertőzéseit.

Kínáld náthás babádat gyakran, szoptatás mellett is más folyadékkal (teával, vízzel), hogy pótolja a nyálkahártya által termelt és kitüsszentett folyadékot. Az innivaló biztosítja, hogy a nyákos váladék fel tudjon hígulni.

Ha már elkezdted a hozzátáplálást, figyelj arra, hogy a bébi étrendje legyen könnyű és kapjon sok-sok gyümölcsöt.

baba nátha

Vélemény, hozzászólás?